Fjärrvärmegolv eller elvärmegolv

Det finns inget som är så behagligt som att sätta ner sina kalla fötter på ett uppvärmt golv. Förutom att det lämnar en behaglig känsla så kan golvvärme hjälpa till att värma upp ditt hem. Värmegolv används främst i badrummet och hallen för en renovering av badrum. Om du just nu står inför en renovering där du vill åtgärda golvet och få in golvvärme kan det här inlägget vara av intresse. I det här inlägget får du veta mer om olika golvvärmelösningar så att du enklare kan avgöra vilken du ska satsa på att ha i exempelvis badrummet.

Olika värmesystem
När det kommer till golvvärme finns det två system att välja bland. Det ena är vattenburet och det andra går på el. Värmegolv som är elburna består av kablar som alstrar värme, medan den vattenburna sorten innefattar rör där vattnet cirkulerar. Men det båda varianterna har gemensamt är att både kablarna och rören ligger under golvet.

Vattenburet värmegolv
Om du är intresserad av att ha ett värmegolv som går på vatten är det vanligt att man kopplar systemet via fjärrvärme. Det kan vara särskilt bra att välja vattendriven golvvärme om du ska värma upp en större yta. Det är helt enkelt för att driftkostnaden blir lägre i jämförelse med om du väljer el. Fördelen med att välja ett vattenburet värmegolv är att värmen hämtas från centrala värmesystem. Till exempel fjärrvärme eller värmepump. Ett vattenburet värmegolv är både energisnålare och billigare i drift.

Elvärme
Den största fördelen med att välja ett värmegolv som drivs med el är att det är enklare att installera. En annan fördel med elvärme är att det går något snabbare för golven att värmas upp. Men du behöver anlita en elektriker för att ledningarna ska bli dragna på ett korrekt sätt. Ett värmegolv som värms upp med el kan vara smidigt att använda i enstaka rum. Men el är betydligt dyrare i drift och därför kan det bli kostsamt med ett värmegolv som drivs på el.

Anlita proffs
Att lägga golvvärme på egen hand kan vara krångligt. Om du vill göra det på ett säkert sätt och få ett bra resultat ska du anlita de som lägger golvvärme till yrket. De har både erfarenheten och kunskapen för att jobbet ska bli ordentligt gjort. Du kan också be proffsen om råd om du har några funderingar kring vilken typ av golvvärme du ska välja för ditt hem.