Hitta riktigt bra och duktiga hantverkare

De flesta hantverkarna som finns på marknaden är seriösa men sedan finns det några rötägg. För att undvika dessa är det en bra idé att göra din hemläxa. Att inte göra det kan stå dig dyrt och ge dig problem.

Om det är dags att renovera hemma och du ska anlita en eller flera hantverkare är det viktigt att du gör dina val med omsorg. Fel hantverkare kan göra renoveringen till en mardröm istället för tvärtom. Att kolla upp hantverkaren som du har tänkt att anlita är viktigt att göra oavsett om du ska måla om, dra nya rör eller bygga ut huset. En av det viktigaste sakerna att kontrollera gällande hantverkare är att företaget innehar F-skatt, har goda referenser, försäkringar som gäller och inte har några betalningsanmärkningar eller skulder.

Noggrann snickare

Be vänner om tips på bra hantverkare
Det första steget när du planerar att anlita en hantverkare är att skriva ner så detaljerat som möjligt vad du vill att hantverkaren gör för arbete. Ju fler detaljer desto bättre är det. En tilläggsbeställning kan bli dyrt. Sedan är det dags att leta upp olika alternativ. Du kan enkelt hitta hantverkare på nätet. Men om du har några vänner eller bekanta som nyligen renoverat kan det vara klokt att fråga dem om tips. När du har hittat några hantverkare som verkar bra begär du in offerter över det arbete som du vill att de utför. I varje offert ska det finnas en tidsplan och alla kostnader ska finnas med. Ett tips är att inte låta priset styra det slutgiltiga valet. I slutändan får du ofta det som du betalar för.

Be om referenser från tidigare kunder
Att be de aktuella hantverkarna om referenser från tidigare kunder är betydelsefullt. Frågor som kan vara bra att ställa till referenser är om hantverkaren i fråga höll tidsplanen, om slutresultatet var till belåtenhet och om hantverkaren var noggrann.

Kontrollera hantverkarens behörighet
När du anlitar en hantverkare för att utföra ett arbete är det av vikt att det finns en försäkring som täcker eventuella skador. Det är alltid bra att fråga om hantverkaren har behörighet att utföra vissa arbeten, det är extra viktigt vid el- och VVS-arbeten.

Skriv alltid avtal
Hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, kan du kontrollera om företaget haft några kunder som varit missnöjda med arbetet. Ett bolag som inte följer ARN:s rekommendationer hamnar på svarta listan och ett företag därifrån är mindre bra att anlita. När du sedan har hittat en trovärdig hantverkare är nästa steg att skriva ett avtal. Avtalet bör alltid vara skriftligt eftersom det är lättare att göra en reklamation då. Ett sista tips är att inte betala ett arbete i förskott utan vänta tills hela jobbet är utfört och klart.